Buurt social website

Whatsapp vs Telegram en Signal

Telegram

We gebruiken bij http://gemeentewijk.nl/almere/ de veelgebruikte oplossing WhatsApp. Maar er zijn alternatieven. Zo zijn met de overname van WhatsApp door FaceBook een groot aantal mensen overgestapt naar Telegram, een qua gebruik direct vergelijkbare berichten app. Ook het onbereikbaar zijn van http://gemeentewijk.nl/almere/ op oudejaarsavond heeft weer veel mensen Telegram doen installeren. Overigens zijn beide apps zijn gewoon naast elkaar te draaien.

Bij http://gemeentewijk.nl/almere/ hebben we besloten om Telegram in te zetten als fallback platform voor WhatsApp. We blijven dus primair op WhatsApp draaien terwijl de Telegram groepen een slapend bestaan leiden. Maar wanneer WhatsApp niet beschikbaar is door een storing, overbelasting of zelfs blokkade door de overheid dan stappen we direct over naar Telegram.

Voor- en nadelen

Gebruikers: op WhatsApp zitten ruim 10x zoveel gebruikers als op Telegram
Privacy: Bij beide oplossingen zijn er vraagtekens over privacy, afluisteren en backdoors
Encryptie: Telegram gebruikt encryptie waar experts vraagtekens bij zetten. WhatsApp houdt zich aan een standaard oplossing
Geheugengebruik: WhatsApp berichten nemen (veel) geheugenruimte in op de smartphone. Dit is, behalve bij ‘secret chats’ niet het geval bij Telegram
Groepsgrootte: Bij WhatsApp kunnen maximaal 256 gebruikers in een groep, bij Telegram maximaal 1000
API: Met Telegram kunnen processen worden geautomatiseerd, zoals koppelingen met meldkamers. Dit is niet mogelijk met WhatsApp.
Desktop en tablet ondersteuning: WhatsApp is te gebruiken via een webbrowser. Voor Telegram zijn apps/programma’s te installeren.
Europese Hof: De recente ‘Safe Harbor’ privacy uitspraak van het Europese Hof maakt mogelijk het gebruik van WhatsApp in Europa illegaal.

Telegram gebruiken

U kunt Telegram nu al gratis downloaden via de App Store, Google Play, WIndows Phone Store etc. De werking van Telegram lijkt sterk op die van WhatsApp.

Naast WhatsApp en Telegram zijn er meer oplossingen voor zgn. ‘group instant messaging’. Zo bestaat bv. de veelbelovende open source oplossing Signal. Al deze oplossingen krijgen pas waarde wanneer voldoende mensen deze gebruiken. Het aantal Telegram gebruikers wereldwijd is nog geen 10% van het aantal WhatsApp gebruikers. Maar in bv. Rotterdam is een buurtpreventie groep al geheel gestandaardiseerd op Telegram.

Het kan erg snel gaan met deze oplossingen. MSN Messenger en ICQ zijn vrijwel geheel verdwenen voorgangers van WhatsApp terwijl deze oplossingen ook mateloos populair waren. Bij http://gemeentewijk.nl/almere/ houden we de ontwikkelingen in de gaten.

Whatsapp Danswijk Almere

GRATIS
BEKIJK