Buurtpreventie of APPgroep.

Buurtpreventie of Appgroep
Wat is het verschil.

Buurtpreventie bestaat uit vrijwilligers die door de wijk lopen.

Danswijk heeft de APPgroep.

APP preventie is waakzaamheid vanuit het raam.
Een van de effectiefste manieren om inbraken te voorkomen, is een app die voor iets heel anders bedoeld is: WhatsApp.

In deze groepen houden zo’n half miljoen Nederlanders een oogje in het zeil in hun eigen buurt. Resultaat: het aantal inbraken in deze buurten daalt met ongeveer de helft. De politie en gemeentes juichen deze buurtpreventie apps daarom toe.

Zo werkt een buurtapp in WhatsApp

Wil jij dat inbrekers met een boog om jouw buurt lopen? Doe mee aan WhatsApp-buurtpreventie! Hoe?

WAGDanswijk
De beheerder in de groep ziet erop toe dat alle regels worden nageleefd. Hij of zij zit meestal ook in een WhatsApp-groep met andere beheerders, voor als er bijvoorbeeld een verdacht voertuig naar een andere gedeelte van de wijk gaat.

In de appgroep kunnen buurtbewoners melden wanneer iets niet in de haak lijkt te zijn. Denk aan rinkelend glas, of een onbekende persoon in iemands tuin. Constateren jullie dat er écht iets aan de hand is? Bel dan snel naar 112! De politie komt alleen af op meldingen via het alarmnummer (voor niet-urgente meldingen bestaat het nummer 0900-8844).

Tips voor slimmere WhatsApp-buurtpreventie

Let goed op! Hoe gebruik te maken van de WhatsApp-groep.

1. App niet over weggelopen katten

Belangrijk: gebruik de groep alleen voor het melden van incidenten. Ga je appen over dingen als de buurtbarbecue en weggelopen katten? Dan nemen mensen al snel niet meer de moeite om berichtjes te bekijken.

2. Vang zelf geen boeven

Is er iets verdachts? Ga niet zelf boeven vangen, maar schakel meteen de politie in! Zo voorkom je wildwesttaferelen en is de kans veel groter dat de inbreker wordt gepakt.

3. Gebruik Facebook niet als schandpaal

Of iemand een strafbaar feit pleegt of niet: je mag niet zomaar foto’s van mensen publiceren. Het is al privacygevoelig om foto’s te delen via WhatsApp, we plaatsen niets op social media.

4. Schrik inbrekers af met borden en stickers

Waarom WhatsApp-buurtpreventie zo effectief is? Door de afschrikwekkende werking! Almere hangt dan ook borden in de wijk en levert stickers.

5. Een pizzabezorger is niet per se een inbreker

Vertrouw je medemens een beetje! In sommige WhatsApp-groepen wordt ook alarm geslagen over pizzabezorgers en internetdates. Dat levert onnodige stress op én mensen slaan voortaan minder acht op (echte) meldingen.

6. Maak het inbrekers niet te makkelijk

WhatsApp-buurtpreventie is haast een wondermiddel. Toch moet je het inbrekers niet te makkelijk maken. Dat wil zeggen: houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht, plaats goede sloten en zorg dat waardevolle spullen niet in het zicht liggen.

Deed u al mee?

Https://gemeentewijk.nl/almere/leden